De quad: een mysterieus scheurijzer
Is het een motor of een brommer? Heb je een rijbewijs nodig om erop te rijden? En hoe hard kun je er eigenlijk mee? Het zijn vragen die je jezelf wellicht zult stellen wanneer je overweegt een quad aan te schaffen. De quad is waarschijnlijk het wazigste motorvoertuig dat je in Nederland op de weg kunt tegenkomen. In deze blog lees je alles over de verschillende soorten quads en waar de bestuurder ervan aan moet voldoen.
De quad volgens de Wegenverkeerswet
Wettelijk gezien is de quad in liefst vijf categorieën in te delen. Hierbij bepalen het gewicht, de maximaal haalbare snelheid en het vermogen of een quad op de openbare weg mag en daarmee ook meteen onder welke rijtuigcategorie deze valt. Er zijn quads die per definitie niet op de openbare weg mogen verschijnen, quads die zijn goedgekeurd als bromfiets, als driewielig motorrijtuig, als personenauto en tot slot ook quads die zijn goedgekeurd als bedrijfswagen.
Niet goedgekeurd voor de openbare weg
Onder deze categorie vallen met name de zogeheten kinderquads. Deze zijn licht, hebben weinig vermogen en er geldt bijvoorbeeld ook geen helmplicht. Deze miniquads mogen alleen op eigen terrein gebruikt worden. Rijd je alsnog op de openbare weg? Dan ben je in het geval van een ongeluk niet verzekerd.
De quad als bromfiets
Quads die zijn goedgekeurd als bromfiets rijden op het bromfietspad indien aanwezig en mogen anders op de rijbaan rijden. De autoweg en autosnelweg zijn voor deze quads, die voorzien dienen te zijn van een kenteken, verboden terrein. De bestuurder dient ten minste zestien jaar oud te zijn, over een bromfietsrijbewijs te beschikken en een helm te dragen. De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom bedraagt 45 km/h.
De quad als driewielig motorrijtuig
Ondanks het feit dat een quad natuurlijk over vier wielen beschikt, kan deze ook in de categorie driewielige motorrijtuigen vallen, evenals bijvoorbeeld de trike (die wél drie wielen heeft). Dit houdt in dat er geen maximum constructiesnelheid geldt, de bestuurder over een autorijbewijs (B) moet beschikken en (dus) tenminste 18 jaar is. Een helm wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht wanneer er goedgekeurde veiligheidsgordels aanwezig zijn (en gedragen worden natuurlijk). Het vermogen van de quad mag niet meer bedragen dan 15 kW.
De quad als personenauto
Als een quad als personenauto doorgaat dient zowel voor als achter voorzien te zijn van een kentekenplaat. Een helm is niet verplicht, veiligheidsgordels daarentegen wel. Ook voor dit type (zware) quads geldt dat de bestuurder 18 jaar of ouder moet zijn en een autorijbewijs moet hebben.
De quad als bedrijfsauto
Voor een quad die goedgekeurd is als bedrijfsauto gelden in principe dezelfde regels als voor de quad als personenauto. Subtiel verschil is echter dat voor de quad als bedrijfsauto zowel een rijbewijs B (personenauto’s) als C (vrachtwagens) volstaat.
Ook een quad kopen?
Zit je er ook over na te denken een quad aan te schaffen? Kijk dan eens bij Prins Groentechniek. Je vindt er diverse soorten quads, maar bijvoorbeeld ook UTV’s en motoren. Ga eens langs in IJsselmuiden en ontdek of een quad iets voor jou is!