Wat te doen bij een overlijden van een dierbare?
Een overlijden van een dierbare heeft grote impact op je leven. Of het nu verwacht of onverwachts is. Maar naast het enorme verdriet en gemis wat het met zich meebrengt, moet er ook direct gehandeld worden. Vaak zit je vol emotie en kun je niet meer helemaal jezelf zijn. Daarom speciaal voor jou deze blog. Want wat moet er eigenlijk allemaal direct worden geregeld na een (onverwachts) overlijden?
Stap 1 – Bel de huisarts
Als er iemand thuis komt te overlijden, is het eerste wat je doet de huisarts bellen. Waarom? omdat de huisarts gelijk langs komt op jou te ondersteunen en te helpen bij de eerste zaken. Hij stelt het overlijden officieel vast. Dit is iets waar je voor bevoegd moet zijn. Dus het is van groot belang dat de huisarts langskomt. Direct daarna worden de overlijdenspapieren ingevuld. Ook weer door uw huisarts. De huisarts regelt dus praktisch alle eerste zaken die komen kijken bij het overlijden.
Stap 2 – De uitvaartverzorger bellen
Nadat het overlijden officieel is vastgesteld. Kan de uitvaartverzorger worden gebeld. Waarschijnlijk zit je vol van verdriet en is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar een uitvaartverzorger helpt jou bij het verdere proces. Deze praktische zaken horen namelijk helaas ook bij een overlijden. Als je een uitvaartverzorger belt, zullen er een aantal vragen aan je gesteld worden. na het beantwoorden, weet de uitvaartverzorger precies wat zij voor jou kunnen doen.
Stap 3 – Verzorging van overledene
De volgende stap is het verzorgen van de overledene. Maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken? De laatste verzorging is het wassen, afleggen, kleden en andere verzorging van de overledene. Dit gebeurd in goed overleg met de naaste familie. Wil je hier liever bij helpen? Ook dat is steeds vaker mogelijk. Zo kunnen zij een laatste eer bewijzen aan de overledene. Na de verzorging wordt er besloten of de overledene thuis blijft of naar bijvoorbeeld een aula gaat.
Stap 4 – Het regelen van de eerste praktische zaken
De vorige drie stappen vinden allemaal plaats op de eerste dag van het overlijden. Maar er is meer, want ook het regelen van de eerste praktische zaken gebeurt op de eerste dag. Wat hiermee wordt bedoeld? Bijvoorbeeld de aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand of het drukken en verzenden van de rouwbrieven.
Op zoek naar een gediplomeerde uitvaartverzorger?
Uitvaartverzorging Assen kan je helpen bij het overlijden van een dierbare.