Waarom is voedselveiligheid belangrijk?
Voedselveiligheid is belangrijk om de volgende redenenen:
- Bacteriën, virussen en parasieten in voedsel kunnen voedselvergiftiging veroorzaken.
- Voedselvergiftiging kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
- Voedselvergiftiging kan ernstig zijn bij baby’s, oudere mensen en zwangere vrouwen omdat ze een zwakker immuunsysteem hebben.
Voedselhygiëne is dan ook van groot belang. Er zijn vier belangrijke elementen voor een goed voedselhygiëne, namelijk: schoonmaak, opslaan, voorbereidingen en koken. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Schoonmaak
Allereerst is het van belang het voedsel goed schoon te maken. Denk hierbij aan:
- Was je handen met zeep en warm water voor en nadat je voedsel aanraakt. Droog vervolgens je handen af met een aparte handdoek (geen theedoek).
- Verwijder je sieraden voordat je eten klaar gaat maken, want bacteriën kunnen zich verbeteren onder sieraden. Ringen zijn hier een goed voorbeeld van.
- Reinig het gebied waarin je het eten klaar gaat maken goed. Vergeet ook het keukengerei niet.
- Wissel regelmatig je theedoeken en vaatdoeken om. Vooral wanneer het vochtig is, kunnen theedoeken en vaatdoeken bacteriën bevatten.
Werk je in de voedselverwerkende industrie? Er zijn diverse bedrijven die hiervoor machines ontwikkelen, waaronder MCR Machinery. Kijk voor meer informatie op www.mcrmachinery.nl.
Opslaan
Wanneer je je voedsel gaat opslaan, is het belangrijk met de volgende onderdelen rekening te houden:
- Controleer etiketten voor advies over het bewaren van voedsel.
- Houd je koelkast op 5°C of lager en je vriezen kouder dan -18°C om te voorkomen dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Een koele tas kan helpen om gekoeld voedsel koud te houden als je thuiskomt uit de supermarkt. Dit is vooral handig bij warm weer.
- Zet het voedsel in de koelkast of vriezer binnen twee uur na een bezoek aan de winkel. Doe dit in de zomer binnen een uur bij hoge temperaturen.
- Ontdooi ingevroren voedsel in de koelkast. Leg het voedsel op een bord, zodat ze niet op andere voedingsmiddelen druppelen.
- Bewaar geopende blikken niet in de koelkast. Plaats ze in een luchtdichte verpakking. Zodra je een blikje opent, kunne bacteriën de inhoud binnendringen.
- Laat restjes afkoelen tot kamertemperatuur (niet meer dan twee uur) voordat je ze in de koelkast legt. Verdeel ze in ondiepe bakjes, zodat ze sneller afkoelen en plaats ze vervolgens in de koelkast.
Voorbereidingen
Wanneer je voorbereidingen treft, houdt dan rekening met de volgende zaken:
- Gebruik geen voedsel dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, ook al ziet het voedsel er nog goed uit.
- Haal gekoelde voedingsmiddelen op het laatste moment uit de koelkast.
- Gebruik afzonderlijke snijplanken en keukengerei om rauw vlees of vis te bereiden. Maak ze na elk gebruik goed schoon met zeep en warm water of laat ze in een vaatwasser op hoge temperaturen komen. Rauw vlees en vis bevatten schadelijke bacteriën die tijdens het koken worden gedood, maar ze kunnen zich vanuit je messen en snijplanken verspreiden naar anderen voedingsmiddelen als je ze niet goed schoonmaakt.
Koken
Houdt tijdens het koken rekening met de volgende punten:
- Volg de instructies voor de bereidingstijd en temperatuur.
- Kook het voedsel goed door, zodat je zeker weet dat het gaar is.