Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

uitvaart

5 fases van rouwverwerking

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis waarbij veel verdriet en andere emoties komen kijken. Het is een persoonlijk proces waar iedereen anders mee omgaat. Bij de een is het verdriet enorm en blijft dit lang aan, terwijl het bij een ander sneller kan gaan. Het kan voor iedereen anders lopen. Toch is het zo dat bepaalde fases vaak voorkomen tijdens een periode van rouw en men langzaamaan meer kan accepteren dat een dierbare er niet meer is. In dit artikel lees je meer over de verschillende fases en soorten rouw die je tegen kunt komen in je leven.

Fase 1: Ontkenning

De eerste fase is voor veel mensen de ontkenningsfase. Je krijgt te horen dat iemand er niet meer is en kunt het eenvoudigweg niet geloven of bevatten. Het doet zoveel pijn dat je bewust of onbewust de realiteit niet onder ogen wilt komen. Door constant te denken dat het haast niet zo kan zijn of dit jou niet kan gebeuren, ontken je het verlies. Uiteraard is dit een hele normale reactie, maar uiteindelijk wel van groot belang om uit deze fase te komen.

Heb jij onlangs een uitvaart nabij Wierden gehad en de behoefte aan hulp tijdens het rouwproces? Dan staat Erik Korte Uitvaartverzorging graag voor je klaar!

Fase 2: Boosheid

Zodra je begint te realiseren dat iemand er echt niet meer is, komen de emoties vaak naar boven. Het verdriet is natuurlijk intens waardoor er hevige emoties komen kijken. Boos dat jou dit overkomt, boos dat iemand je dit aandoet. Het voelt namelijk zo oneerlijk allemaal. Je kunt hierbij op iedereen boos zijn; familie, artsen, objecten en meer.

Fase 3: Controle zoeken

In het rouwproces heb je vaak het gevoel weinig invloed te hebben op je emoties. Je raakt de controle over jezelf kwijt en probeert dit uiteindelijk weer terug te krijgen. In deze fase probeer je het verlies te verwerken door afleiding te zoeken en het leven weer op te pakken. Alles om ervoor te zorgen dat je de touwtjes weer in eigen handen krijgt.

Fase 4: Depressie

Tijdens deze fase merk je dat ontkennen en boosheid niet werken. Je begint te beseffen dat je niets kunt veranderen aan de situatie. Ook voel je veel verdriet en spijt in deze periode. Tijdens dit proces is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt zodat je niet in een te diep dal raakt. Sommigen hebben alleen behoefte aan veel praten terwijl anderen liever professionele hulp zoeken.

Fase 5: Acceptatie

In deze laatste fase lukt het je langzaamaan om je leven weer op te pakken en hier ook weer van te kunnen genieten. Accepteren betekent overigens helemaal niet dat je verdriet over is en het rouwen voorbij is. Ook in deze fase kun je nog regelmatig verdriet voelen en de verloren dierbare nog dagelijks missen. Je hebt alleen een manier gevonden om ondanks dit verlies en verdriet ook verder te gaan met het leven. Je accepteert de situatie en kan het stukje bij beetje meer loslaten. In deze fase geef je het verlies een plek en probeer je weer verder te gaan met je leven.

BedrijfExpert • juni 23, 2020


Previous Post

Next Post