Alles wat je moet weten over tankopleggers
Vloeistoffen worden getransporteerd in tankopleggers. Dit zijn de veelal ronde containers achter vrachtwagens waarin onder meer benzine naar tankstations wordt gebracht en waarmee melk bij de boer wordt opgehaald. Het zijn ingenieuze systemen die voor de meeste specifieke toepassingen op maat gemaakt worden. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over tankopleggers.
Een tankoplegger: wat is dat eigenlijk?
Hierboven is het eigenlijk al in het kort uitgelegd. Een tankoplegger wordt gebruikt om vloeistoffen over de weg te kunnen vervoeren. Bekende toepassingen zijn het transport van benzine, diesel en chemicaliën. Daarnaast kun je in een tankoplegger ook veevoer en zelfs bloed vervoeren. Voor ieder geval is een oplegger op maat te maken.
Waar let je op bij de keuze voor een tankoplegger?
Afhankelijk van wat voor vloeistof je wilt vervoeren laat je een tankoplegger naar jouw specifieke wensen ontwikkelen. Zo bepaal je of je gaat voor een cilindervormige tank of een zwanenhals en hoeveel verschillende compartimenten je nodig hebt. Bovendien is het van evident belang voor welk materiaal je kiest. Dit heeft invloed op de levensduur van de tank en bepaalt eveneens de verhouding tussen de inhoud en het gewicht. Om hier een keuze in te kunnen maken kun je je het best laten informeren door een ervaren tankbouwer.
Materiaalkeuze
Of je een tankoplegger laat ontwikkelen van roestvrij staal, aluminium of koolstofstaal hangt dus af van het doel dat je nastreeft. Aluminium is bijvoorbeeld een licht materiaal ten opzichte van staal, maar is ook kwetsbaarder. Het houdt bovendien goed zowel warme als koude temperaturen vast. In het geval van bijvoorbeeld melktransport is dit een belangrijk voordeel. Overigens zijn tankwagens vrijwel altijd thermisch geïsoleerd en voorzien van een spiegelende buitenlaag van rvs. Dit om de warmte van de zon te weerkaatsen. Je moet er ook niet aan denken dat een tank waarin brandstof vervoerd wordt te heet wordt…
Niet-roestvrij staal (koolstofstaal dus) wordt eigenlijk zelden gebruikt. Zeker wanneer er chemische vloeistoffen vervoerd worden is dit een slechte optie. Wel kan de binnenzijde van een tank worden voorzien van een speciale coating, die contact tussen de chemische vloeistof en de tankwand voorkomt.
Tankoplegger voor jouw bedrijf
Heb je een bedrijf dat werkt met vloeistoffen die vervoerd moeten worden? Laat dan jouw tankoplegger op maat ontwikkelen door Lijzen Tankbouw uit Kampen. Dit professionele bedrijf heeft jarenlange ervaring met het bouwen van tankopleggers.