Vijf tips voor een duurzame uitvaart
Hopelijk ben je er nog lang niet mee bezig, maar er komt helaas ooit een moment dat je einde nabij komt. Mogelijk heb je dan zoiets van “na mij de zondvloed, ze zoeken het maar uit.” Maar steeds meer mensen willen hun eigen uitvaart regisseren en zijn hier zeer bewust mee bezig. Zo wordt een duurzame uitvaart steeds populairder. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat 17 procent van de Nederlanders hier bewust voor kiest. Daarom geef ik je vijf tips voor een duurzame uitvaart.
1: De rouwkaart
Een ecologisch verantwoorde uitvaart begint al vóór de plechtigheid, namelijk met het verzenden van de rouwkaarten. Heb je er weleens aan gedacht om deze te laten drukken van gerecycled papier? Waar jij het tijdelijke voor het eeuwige verruilt, krijgt het papier juist een nieuw leven. Mooier kan het niet, toch?
2: Een milieuvriendelijke rouwstoet
Het onderdeel van de uitvaartdag dat het milieu het meeste schade berokkent is waarschijnlijk de rouwstoet. Een grote lijkwagen, enkele benzineslurpende volgauto’s en dan alle overige gasten die hier met hun eigen auto’s achteraan rijden. Soms is het natuurlijk niet anders, bijvoorbeeld wanneer de afstand tussen de plek waar de dienst plaatsvindt en de begraafplaats aanzienlijk is. Maar wanneer dit meevalt is het wellicht een goed idee om deze afstand op de fiets of lopend af te leggen. Er bestaan zelfs rouwfietsen, waarmee ook de kist op duurzame wijze vervoerd kan worden.
3: Afbreekbare kist
Bij het kiezen van deze kist kun kun óók rekening houden met het milieu. Ontzie bijvoorbeeld de tropische regenwouden en kies voor een kist van snelgroeiend, Nederlands hout met het FSC-keurmerk. De populier is een houtsoort die hier bij uitstek geschikt voor is. Verder wil je niet dat de kist een laklaag of lijm bevat, dit is immers niet biologisch afbreekbaar. Hetzelfde geldt voor metalen handvatten en ornamenten.
4: Een bio-urn
Word je niet begraven maar gecremeerd, dan is de zogenaamde ‘bio-urn’ een milieuvriendelijke keuze. Deze bestaan uit organische materialen en worden geverfd met milieuvriendelijke verf. Door het gebruik van materialen als hout, zand, natuurlijk afbreekbaar karton en bijenwas wordt de urn door de natuur naar verloop van tijd zelf afgebroken.
5: Gerecyclede grafsteen
Tot slot (oh, ironie) kun je na je dood ook in letterlijke zin een steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Steeds vaker wordt namelijk gebruikgemaakt van gerecyclede grafstenen. Na zo’n twintig jaar worden graven immers vaak geruimd, waarna de stenen overblijven. Door ze te hergebruiken krijgen ze een tweede leven. Zo’n gerecyclede grafsteen ziet er weer als nieuw uit. Niet voor niets gaat er gemiddeld tien uur werk zitten in het demonteren, verzagen en afwerken. Een gerecyclede grafsteen is in de regel dan ook niet goedkoper dan een gloednieuwe.